Sportjogász

Blogomban olyan, legnagyobb részt a sporttal kapcsolatos témákkal kívánok foglalkozni, melyek jogi vonatkozással bírnak. A blogban kiemelt szerepet szánok a szurkolói kultúrával, ultra-mozgalommal, rendbontásokkal, pirotechnika legalizálásával foglalkozó kérdéseknek. A futball-huliganizmus tárgyában írt - a honlapomon is olvasható – tanulmányomban is ezekkel a témákkal foglalkozom és képekkel, videókkal illusztrált módon hasonlítom össze a magyarországi helyzetet az európai stadionokban és környékükön tapasztalható állapotokkal. Dr. Schlotthauer Péter.

Friss topikok

Facebook

Címkék

aek (1) ajax (2) as roma (1) bayern (1) bundesliga (2) calciopoli (1) cisse (1) derbi (1) digisport (1) drschp (1) dvsc (1) eb (1) ferencváros (3) ferenváros (1) FIFA (1) futball (1) görögország (1) hamburg (1) hsv (2) huliganizmus (6) klub (1) köln (1) lazio (1) lengyelország (1) messi (1) mlsz (2) napoli (1) olympiakos (2) oroszország (1) panathinaikos (2) paok (1) pauli (2) pirotechnika (2) rasszizmus (1) real madrid (1) rtl (1) sampdoria (1) sport (3) st. (2) svájc (1) twente (1) uefa (3) újpest (4) videoton (1) zártkapu (1) Címkefelhő

Rovatok

2011.
02.18.
22:36

Februári minuszok az Európa Ligában

A héten folytatódtak az európai kupaküzdelmek. A holland Twente és a francia PSG csapatainak különösen "jeges élményben" lehetett részük. A tatár Rubin Kazany a Kazanyban uralkodó sarkvidéki időjárás miatt kénytelen volt Moszkvában fogadni a Twente csapatát az Európa Ligában. Azonban Moszkvában is -25 fokot jósoltak estére, ezért a mérkőzés kezdési időpontját előre kellett hozni délután 3 órára. Ennek ellenére - 15 fok körüli hőmérsékletben kellett elkezdeni a játékot. A holland csapat vezetői jelezték az UEFA ellenőrnek, hogy méréseik szerint -17 fok alatt van a hőmérséklet, ami ugye nem nevezhető ideális labdarúgó időnek. Az UEFA korábbi állásfoglalása - és nem mellesleg a józanul gondolkodó átlagember - szerint -15 fok alatt nem lehet mérkőzést játszani, illetve a játékosok nem kötelezhetőek játékra. Az UEFA illetékese azonban mereven elzárkózott a mérkőzés elhalasztásától és a hírek szerint 3 éves eltiltással is megfenyegette a Twente csapatát.

Ugyancsak sarkvidéki körülmények között rendezték meg Fehéroroszországban a BATE Boriszov - PSG Európa Liga mérkőzést (2-2).

A magam részéről rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy az UEFA - ami tulajdonképpen egy labdarúgó érdekvédelmi szervezet - a legkevésbé sincs tekintettel a klubok illetve a játékosok érdekére, és ezzel a magatartással kifejezetten veszélyezteti a labdarúgók egészségét. Elképzelni is nehéz milyen kín lehetett egy kapusnak végigácsorogni a mérkőzés nagy részét a -15 fokban. (A két kapusnál rosszabbul már csak az alapvonal mögött ácsorgó 4. 5.  játékvezetők jártak.) Számomra már egy novemberi, koradélelőtti ködben a csillebérci KFKI pályán lejátszott BLSZ II-es mérkőzés is felért egy kínszenvedéssel. Nem szeretném túldimenzionálni a kérdést, hiszen a huszonvalahány ereje teljében lévő sportember szerencsére különösebb probléma nélkül lejátszotta a mérkőzést, azonban az UEFA magatartása jól mutatja, hogy szinte kizárólag a bevételek, illetve a profit maximalizálása az egyetlen motívum, ami meghatározza az UEFA működését. Akkor amikor egy-egy fáklya vagy petárda miatt több ezer eurós büntetéseket szab ki az UEFA különböző szabályzatok megszegésére való hivatkozással, felettébb furcsa, hogy a profitot és a bevételt termelő játékosok testi épségét védő szabályok alkalmazását nem tartja fontosnak.

Franciaországban viszont a németalföldi huligánok adtak egymásnak randevút a Lille - PSV Eindhoven EL mérkőzés kapcsán. A PSV + Charleroi vegyes-csapat a Lille + Brugge szurkolókkal csapott össze Lille belvárosában. A hírek szerint 1 belga szurkolót megkéseltek, többen megsebesültek az összecsapásokban. videos.lavoixdunord.fr/video/iLyROoafzkFu.html

 

 

 

 

 

 

Az eheti nemzetközi kupa-fordulóban több olyan mérkőzést is játszottak, ahol a szurkolók látványos koreográfiával szórakoztatták magukat és a TV nézőket.

 

Szólj hozzá!

Címkék: twente uefa napoli

A bejegyzés trackback címe:

https://sportjogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr32671660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása