Sportjogász

Blogomban olyan, legnagyobb részt a sporttal kapcsolatos témákkal kívánok foglalkozni, melyek jogi vonatkozással bírnak. A blogban kiemelt szerepet szánok a szurkolói kultúrával, ultra-mozgalommal, rendbontásokkal, pirotechnika legalizálásával foglalkozó kérdéseknek. A futball-huliganizmus tárgyában írt - a honlapomon is olvasható – tanulmányomban is ezekkel a témákkal foglalkozom és képekkel, videókkal illusztrált módon hasonlítom össze a magyarországi helyzetet az európai stadionokban és környékükön tapasztalható állapotokkal. Dr. Schlotthauer Péter.

Friss topikok

Facebook

Címkék

aek (1) ajax (2) as roma (1) bayern (1) bundesliga (2) calciopoli (1) cisse (1) derbi (1) digisport (1) drschp (1) dvsc (1) eb (1) ferencváros (3) ferenváros (1) FIFA (1) futball (1) görögország (1) hamburg (1) hsv (2) huliganizmus (6) klub (1) köln (1) lazio (1) lengyelország (1) messi (1) mlsz (2) napoli (1) olympiakos (2) oroszország (1) panathinaikos (2) paok (1) pauli (2) pirotechnika (2) rasszizmus (1) real madrid (1) rtl (1) sampdoria (1) sport (3) st. (2) svájc (1) twente (1) uefa (3) újpest (4) videoton (1) zártkapu (1) Címkefelhő

Rovatok

2011.
03.19.
23:28

Forró március

 

A télies, hideg időjárás ellenére, az utóbbi két hétben jó pár forró hangulatú labdarúgó-mérkőzésre került sor Európában.
 
A hazai sajtó, szokás szerint említésre sem méltatta az esetenként súlyos zavargásokkal járó, Magyarországon évek óta nem tapasztalható rendbontásokat. Pedig nem csak a szokásosnak mondható görög botrányokról érkeztek hírek, hanem a békés, nyugodt, családi futballeseményekről elhíresült Dánia, Belgium vagy Szlovénia stadionjaiban és környékükön történtek erőszakos események.
 
Hazai sajtó részéről a Nemzeti Sportnak volt egy a szurkolók számára kedves megnyilvánulása, amikor is a Ferencváros – Videoton mérkőzés értékelésében kifejezetten hiányolta a mérkőzés hangulatát jelentően emelő pirotechnikát. http://fradimob.hu/?p=14189 Elnézve a Budapesttől 250 km-re nyugatra rendezett bécsi örök-rangadón készült képeket, a pirotechnika egy délutáni derbiről sem hiányozhat.
 
Alább időrendi sorrendben láthatóak az említésre méltó „márciusi események” Dániától Svájcon át Törökországig.
 
2011. 03.03 Svájc: Svájci Kupa: FC Biel – FC Basel
  
2011.03.11. Belgium, Charleroi - Standard Liege
A mérkőzés alatt a Standard szurkolói fáklyával megdobták a hazaiak kapusát, majd a hazai szurkolók először teniszlabdákat dobáltak a pályára, majd pedig áttörték a kerítést és beözönlöttek a pályára.
 
 
 

 2011.03.12. Szlovénia: NK Olimpija - NK Maribor

 2011.03.12. Dánia Aalborg, Aab . FC Kobenhavn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 2011.03.13. Bécs: Austria Wien - Rapid Wien

2011.03.13. Athén, PAOK -Olympiakos

 2011.03.16. Belgrád: Partizan Belgrad - Crvena Zvezda

2011.03.16. Görögország, Görög Kupa PAOK - AEK:

A 0-1-re végződött és vendég továbbjutást eredményező mérkőzés közben a vendégek gólját követően egy fáklyával megdobták a vendégek kapusát. A mérkőzés a 88. percben ért véget, amikor a hazai szurkolók beözönlöttek a pályára és az öltözőbe kergették a mérkőzés résztvevőit. A videón az is látható, ahogy egy szurkoló égő fáklyát hajt a menekülő játékosok felé a játékoskijáróban.

 2011.03.18. Lengyelország, Sziléziai Derby, Ruch Chorzow - Gornik Zabrze.

A 2011. március 26-án a Szusza Ferenc emléknapra Újpestre látogató Gornik Zabrze csapata a legfontosabb derbivel hangolt a jövő szombati gála-mérkőzésre. A téli időjárásban megrendezett mérkőzésen mindkét tábor pirotechnikával próbálta felmelegíteni a hangulatát.

 2011.03.19: Törökország, Isztambul Derby Galatasaray - Fenerbahce

A Fenerbahce szurkolók - kis átalakításokon átesett, ablak nélküli - buszokkal érkeztek a Galatasaray stadionjához. Útközben összecsaptak Galatasaray szurkolókkal is. A rangadó 2-1-es vendéggyőzelemmel ért véget.

 

 A fenti képek alapján megállapítható, hogy nemcsak a futballhuliganizmusról elhíresült Törökországban vagy Görögországban, hanem a békésebb nyugodtabb közegnek számító Svájcban, Dániában is előfordulnak súlyos rendbontások a futballmérkőzésekkel kapcsolatban. Ezek a rendbontások sokkal súlyosabbak és erőszakosabbak, mint az utóbbi években idehaza előfordult néhány eset.

A véleményem szerint ezért sem indokolt rendteremtésről, törvényi szigorításról, illetve több-százmillió forintos beruházást igénylő kártya-és jegyeladó rendszerről értekezni. Remélhetőleg a tavasz során továbbra is csak az európai hírcsatornákról és szurkolói portálokról értesülünk külföldi rendbontásokról.

2011.03.19: Svédország Szuper Kupa Döntő: FF Malmö - Helsinborg

Néhány kép a hűvös Skandináviából. A svéd Szuper Kupa döntője előtt összecsaptak a rendőrökkel a Helsinborg szurkolói, akik közül jó párat őrizetbe is vettek és 200 szurkolót be sem engedtek a mérkőzésre.

forrás és több kép, illetve videó: www.ultras-tifo.net/home.html 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportjogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr472754607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása