Sportjogász

Blogomban olyan, legnagyobb részt a sporttal kapcsolatos témákkal kívánok foglalkozni, melyek jogi vonatkozással bírnak. A blogban kiemelt szerepet szánok a szurkolói kultúrával, ultra-mozgalommal, rendbontásokkal, pirotechnika legalizálásával foglalkozó kérdéseknek. A futball-huliganizmus tárgyában írt - a honlapomon is olvasható – tanulmányomban is ezekkel a témákkal foglalkozom és képekkel, videókkal illusztrált módon hasonlítom össze a magyarországi helyzetet az európai stadionokban és környékükön tapasztalható állapotokkal. Dr. Schlotthauer Péter.

Friss topikok

Facebook

Címkék

aek (1) ajax (2) as roma (1) bayern (1) bundesliga (2) calciopoli (1) cisse (1) derbi (1) digisport (1) drschp (1) dvsc (1) eb (1) ferencváros (3) ferenváros (1) FIFA (1) futball (1) görögország (1) hamburg (1) hsv (2) huliganizmus (6) klub (1) köln (1) lazio (1) lengyelország (1) messi (1) mlsz (2) napoli (1) olympiakos (2) oroszország (1) panathinaikos (2) paok (1) pauli (2) pirotechnika (2) rasszizmus (1) real madrid (1) rtl (1) sampdoria (1) sport (3) st. (2) svájc (1) twente (1) uefa (3) újpest (4) videoton (1) zártkapu (1) Címkefelhő

Rovatok

2013.
09.17.
17:40

Egy derbi margójára 2.0 - "menni vagy nem menni?"

A hétvégén kerül megrendezésre a Ferencváros - Újpest rangadó, melyre a 9. kerületi klub elnöke szerint már több mint tízezer jegy elkelt.

A sajtóban megjelentek szerint, a vendégek 3 szurkolói csoportja bojkottálja a derbit a szurkolóellenes modern futball elleni tiltakozásuk jeléül.

Adja magát a kérdés: hogy juthat el egy illetve sok futballszurkoló oda, hogy bojkottáljon egy olyan eseményt, ami Európa és világszerte párját ritkítja, csak a Milan - Inter, Boca Juniors - River Plate, Real Madrid - Barcelona rangadókkal említhető egy lapon. Hogy mondhat nemet egy szurkoló arra, hogy élőben nézze meg a szeretett klubját, illetve annak játékosait, az ősi rivális elleni küzdelemben, melyre évente csak kétszer van lehetőség.

Ultramozgalom, modern futball, regisztráció... ilyen és ehhez hasonló kifejezések röpködnek.

bojkott2-500x333.jpg

Ugyanezek, illetve hasonló problémák több országban több szurkolói társadalmat is irritálnak. Olaszországban is válságban van a "mozgalom" (?! - erről leginkább az úttörő mozgalom jut az eszembe), ott is tiltakoztak a szurkolói regisztráció ellen. http://sportjogasz.blog.hu/2011/02/26/kartya_party_szurkolok_vs_mlsz#more2691659

Az ugyancsak szeptember 22-én sorra kerülő római derbire is csak fényképes igazolvány bemutatásával és személyes adatok megadásával lehet jegyet vásárolni. Ott is tiltakoztak tüntettek az ultrák, sajnos vissza is esett jelentősen a nézőszám, azonban a vérbeli szurkoló az szurkoló maradt, és ott volt, ott lesz a mindennél fontosabb derbiken.

Így volt ez a múlt hétvégén is Genovában, ahol telt ház előtt csodálatos hangulatban került sor a Derby della Lanterna-ra, azaz a Sampdoria - Genoa mérkőzésre. Egész lelátós koreográfiák, görögtüzek, füstbombák és szurkolás jellemezték a genovai mérkőzést, és vélhetően a hétvégi AS Roma - Lazio mérkőzésen is fantasztikus lesz a hangulat az AS Roma 100 %-os bajnoki rajtjának is köszönhetően.

lant.jpglant2.jpglant3.jpg

Forrás: http://www.ultras-tifo.net/photo-news/1887-sampdoria-genoa-15092013.html

"Sei tutta la mia vita". Nekik a klubjuk az életük... Idehaza pedig, marad a - felesleges - vita a szurkolók között, hogy ki az elvű, meg a gerinces, az ki kimegy, vagy az aki kint marad.... Szomorú történet.

Mi a fontos? A "mozgalom"? Az elvek? Vagy a gyermekkor óta imádott klub és a labdarúgás szeretete?

Remélhetőleg nem lesz derbi szurkolók nélkül, hiszen mindkét tábor szurkolói is jóban rosszban mindig is kitartottak a klubjuk mellett, akár a másodosztályban, vagy a kiesést eldöntő osztályozó mérkőzéseken.

A cikk írója amúgy kíváncsian várja, hogy a hazai csapat vezetősége hová fogja tudni elhelyezni azt a több méteres lila majmot, mellyel a vendégcsapatnak kedveskedtek már évek óta, és a lerombolt stadionjuk kettes szektora felett pöffeszkedett minden Üllői úti derbin.

5 komment

Címkék: as roma lazio sampdoria újpest ferencváros

A bejegyzés trackback címe:

https://sportjogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr245520760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért ott csúnyán tévedsz, hogy míg Olaszország a fenti koreók engedettek, úgy Magyarországon tilos füstbombát, görögtüzet, bármiféle kiírást bevinni, valamint a hétvégi mérkőzésen bármiféle drapériát kirakni a kerítésre is tiltott.

Hát nagyjából ez a különbség a két ország között is, valószínűleg mindezek az olasz ultrákat is nem picit felháborítanák.
sampdoria idegenbe nem jár, mert oda kell a kártya, fényképes igazolvány.

Egy-két helyre elmennek, ahol a HAZAIBA mennek be, de ezt nem mindenhol engedik (ilyenkor elkülönítenek nekik egy kis részt).

Rengeteg ultracsoport bojkottál ott is még mindig. Viszont 2-3 évig biztosan voltak teljesen üres, szurkoló mentes derbik. Nálunk ez lenne az első, de ez sem lesz az amúgy.
Hmm most látom, hogy a linkelt 2011-es posztban te is leírtad, amit az előbb én. Viszont az egy korrekt poszt, körüljártad az olasz és angol témát, itt mintha kicsit elfeledkeznél ezekről a dolgokról. Te is leírod, hogy a kártya baromság (a másik posztban). Itt pedig úgy mutatod be az ultrákat, mint ha egy elvtelen, a klubjuk ellen forduló emberek lennének. Holott kiállnak csak amellett, ha valami baromság.

Ettől függetlenül én még mindig azt támogatom, hogy be kell menni és onnan "harcolni". Ha körön kívülre rakod magad, akkor a szövetség elérte a célját.
@webmestar:
Köszönöm az észrevételt. A kártya valóban baromság, mert nem oldaná meg azokat az - itthon nem is nagyon létező - problémákat, amire kitalálták.
Itt én nem mutatom be az ultrákat elvtelennek. Ezt a következtetést esetleg az olvasó vonhatja le magának. Én csak kérdezek: hogy jut el oda egy szurkoló, hogy megfossza magát egy fantasztikus élménytől, amire egész évben vár.
A kint maradás a "modern futball" elleni tiltakozás ugye az MLSZ ellen szólna. Kérdem én Vági Márton, vagy Csányi Sándor, vagy a politikusok megfogják majd változtatni az álláspontjukat azért mert kint maradnak az ultrák????
Ellenkezőleg. Ez a céljuk.
A stadionok meg üresek lesznek, és még ha lenne is több néző, akkor a hangulat véletlenül sem emlékeztetne a korábbi legendás mérkőzések hangulatához.
Ez lenne az ultrák célja? Kiállunk az elveink mellett, és abba hagyjuk a szurkolást. Ez egy önellentmondás, mondhatni harakiri.
Én így látom. Persze ez csak egy nézőpont a sok közül.
szégyen, ami itt történik...
süti beállítások módosítása