Sportjogász

Blogomban olyan, legnagyobb részt a sporttal kapcsolatos témákkal kívánok foglalkozni, melyek jogi vonatkozással bírnak. A blogban kiemelt szerepet szánok a szurkolói kultúrával, ultra-mozgalommal, rendbontásokkal, pirotechnika legalizálásával foglalkozó kérdéseknek. A futball-huliganizmus tárgyában írt - a honlapomon is olvasható – tanulmányomban is ezekkel a témákkal foglalkozom és képekkel, videókkal illusztrált módon hasonlítom össze a magyarországi helyzetet az európai stadionokban és környékükön tapasztalható állapotokkal. Dr. Schlotthauer Péter.

Friss topikok

Facebook

Címkék

aek (1) ajax (2) as roma (1) bayern (1) bundesliga (2) calciopoli (1) cisse (1) derbi (1) digisport (1) drschp (1) dvsc (1) eb (1) ferencváros (3) ferenváros (1) FIFA (1) futball (1) görögország (1) hamburg (1) hsv (2) huliganizmus (6) klub (1) köln (1) lazio (1) lengyelország (1) messi (1) mlsz (2) napoli (1) olympiakos (2) oroszország (1) panathinaikos (2) paok (1) pauli (2) pirotechnika (2) rasszizmus (1) real madrid (1) rtl (1) sampdoria (1) sport (3) st. (2) svájc (1) twente (1) uefa (3) újpest (4) videoton (1) zártkapu (1) Címkefelhő

Rovatok

2013.
03.12.
18:35

Egy derby margójára

A stadionokban nincs helye a gyűlöletnek – mondja az MLSZ. Ezt a nézetet azonban nem osztja a legnagyobb szurkolótábor és tőkeerős állami vállalatok anyagi támogatását bíró sportegyesület.

A hétvégén az Albert Stadionban megrendezett mérkőzésen a hazai egyesület rendezői és játékosai több olyan – az én megítélésem szerint – sportszerűtlen, és kritikán aluli megnyilvánulást tanúsítottak, ami nem csak az újpesti érzelmű szurkolók, hanem minden sportszerető normális ember felháborodását kiváltotta.

Immáron harmadik éve fogadta az üllői úti csapat a legősibb riválisát úgy, hogy a stadionban egy legalább 5 x 5 méteres felfújható lila – vélhetően – majmot ábrázoló figurát helyeztek el a lelátó tetején. Ez a majom évről évre jelen van. Minden bizonnyal a Kubatov Gábor által elnökölt klub székházában, vagy az Albert Stadion egy raktárában pihen hónapokon keresztül, majd a derby napján Orosz Pál vagy Kubatov Gábor utasítást ad a klub munkavállalóinak, hogy vegyék elő, fújják fel és helyezzék el a majmot a ”legendás kettes szektor” felett, jól látható helyen. Az alkalmazottak pedig hűségesen végrehajtják a munkáltatói utasítást és vasárnap délután a jelen lévő 17.000 néző mellett megcsodálhatta az üllői úti vendégszeretet és tisztelet jelképét több százezer tv néző a Kabát Péterrel készült riport alatt.

Az két klub és a szurkolóik közötti rivalizálás, nem újdonság, természetesnek mondható. Így van ez a világ sok más országában, Milánótól, Rómán át egészen Buenos Airesig. A rivális szurkolók folyamatosan zrikálják egymást, nem csak a stadionokban, hanem például a munkahelyeken. Az elvakultabb szurkoló akár még zöld vagy lila majomnak nevezi az a másikat a mérkőzéseken, sajnos nem ritkán trágár rigmusokkal heccelik egymást a szurkolótáborok.

Az viszont súlyos probléma, ha az egyik sportklub maga intézményesíti az ellenfél ”le majmozását” és aktívan közreműködik az ellenfél sportolóit, szurkolóit bántó, provokáló transzparens felállításában. Az üllői úti klub vezetői tudta, támogatása, illetve aktív magatartása nélkül nem lehetett volna elhelyezni ezt a lila majmot a stadionban. Ezzel, véleményem szerint magukat minősítik az üllői úti klub vezetői, illetve azok, akik részt vettek a lila majom elhelyezésében.

Úgy gondolom, hogy egy ehhez hasonló ízléstelen affér nem fér bele egy Real Madrid – Barcelona, vagy egy Internazionale – Milan rivalizálásába és kultúr-országokban nem fordulhatna elő.

Ez sajnos egy jelenség. A futball is része a társadalomnak, ami sajnos jelenleg Magyarországon frusztrált, túlpolitizált, és igen agresszív. Egy olyan közegben, ahol egy sportklub és annak vezetői maguk is tevőlegesen részt vesznek az ellenfél lejáratásában, provokálásban, nem lehet meglepődni az olyan magatartásokon, amikor a klub egyik játékosan egy lila majmot harapdál örömében (?!), vagy a csapat kapusa Dózsás G.cik feliratú trikóban ugrabugrál önkívületben.

jova dg.jpg

jenner.jpg

Mit is várhat el az ember egy olyan klub játékosaitól, illetve szurkolóitól, mely klub nem az ellenfél tiszteletét hirdeti, hanem vélhetően a szurkolói tömegeknek való megfelelési vágy vagy egyéb kényszer hatására maga is átveszi a szurkolók ízléstelen magatartását. Ilyen körülmények között tulajdonképpen örülni lehet annak, hogy a mérkőzés súlyosabb rendzavarás nélkül lezajlott. Mindkét szurkolótábor fantasztikus hangulatot varázsolt a stadionba.

Az MLSZ Fegyelmi Szabályzatának legelső szakasza pontosan a viselkedési szabályokat definiálja az alábbiak szerint:

Az MLSZ, a Megyei (Budapesti) Igazgatóság, a sportszervezetek, valamint labdarúgóik, sportszakembereik és tagjaik a labdarúgással összefüggő tevékenységük során a becsületesség, jóhiszeműség, igazságosság, a tisztesség és a sportszerűség elvei szerint kötelesek viselkedni.

A labdarúgó mérkőzések nem sport jellegű megnyilvánulásokra történő felhasználása a sportszerűség megszegésének minősül.

Véleményem szerint az üllői úti egyesület és annak játékosainak a fent említett magatartása nincs összhangban az MLSZ és a kormányzat azon törekvéseivel, melyeknek az lenne a célja, hogy ismét tömegeket vonzzon a labdarúgás úgy nézőként, mint játékosként.

"A klubfanatizmus, a lelkes drukkolás továbbra is szívesen látott összetevője a mérkőzéseknek, mint ahogy a szurkolók által fontosnak tartott, a sportszerűséggel összeegyeztethető jelképek használatát sem gátolja meg az MLSZ" - hangsúlyozta a szövetség, amely intézkedésével a gyűlöletet, a verbális erőszakot, a gyalázkodó rigmusokat, a mások provokálására, megsértésére alkalmas jelképek használatát akarja száműzni a stadionokból.

http://www.mlsz.hu/2013/02/a-stadionokban-nincs-helye-a-gyuloletnek/

Nyilvánvaló, hogy az MLSZ Fegyelmi Bizottsága tárgyalni fogja a mérkőzésen történteket. A fent leírtak mellett más események is fegyelmi eljárás részét képezik majd. Azonban kíváncsian várom, hogy fegyelmi eljárás foglalkozni fog-e ezekkel a jelenetekkel, illetve Jova Levente ellen indul-e fegyelmi eljárás sportszerűtlen magatartás miatt. Zárójelben megjegyzendő, hogy Kabát Péter ”játéka”, illetve könyöklései is magában hordozták egy esetleges fegyelmi eljárás lehetőségét.

Az, hogy egyes médiumok hogyan tálalták a derby-t, illetve annak körülményeit, egy külön írást érdemel.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportjogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr995130308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gondolom hasonlóan gondolkodsz a megyeri láp szpíkeréről is, csak arról még nem láttam bejegyzést.
Ha jól értem, a megyeri láp kifejezésed a Megyeri úti stadion bemondójára utal. Nem tudom, hogy mit kifogásolsz vele kapcsolatban, ezért nem tudom, hogy mit gondoljak erről a kérdésről.
Itt nem Jova vagy Jenner a probléma, hanem a klub. Mindig is voltak és lesznek játékosok, akik elragadtatják magukat. Eto is énekelt Madrid gyalázó éneket 100.000 ünneplő barcelonai előtt. Itt a probléma az, hogy a klub bántja, provokálja a rivális klubot, illetve szurkolóit.
A Megyeri úton sosem volt kihelyezve 5x5 méteres lófej, Peti felirattal kockacukorral. Kb. ez állna arányban az üllői úti lila majommal.
De ha jól esik nekik, akkor csinálják. Ezzel csak magukat minősítik - szerintem.
Komolytalan pali vagy. Képtelen vagy leírni a Ferencváros, Fradi, FTC nevet, persze kockacukorral dobálózni az tudsz, te tiszteletreméltó....
-"minden sportszerető normális ember felháborodását kiváltotta."
Beszéltem jó pár emberrel, olyanokkal is, akik nem elfogultak egyik oldallal sem, abszolút nem háborodtak fel, felesleges ezt erőltetned.
süti beállítások módosítása