Sportjogász

Blogomban olyan, legnagyobb részt a sporttal kapcsolatos témákkal kívánok foglalkozni, melyek jogi vonatkozással bírnak. A blogban kiemelt szerepet szánok a szurkolói kultúrával, ultra-mozgalommal, rendbontásokkal, pirotechnika legalizálásával foglalkozó kérdéseknek. A futball-huliganizmus tárgyában írt - a honlapomon is olvasható – tanulmányomban is ezekkel a témákkal foglalkozom és képekkel, videókkal illusztrált módon hasonlítom össze a magyarországi helyzetet az európai stadionokban és környékükön tapasztalható állapotokkal. Dr. Schlotthauer Péter.

Friss topikok

Facebook

Címkék

aek (1) ajax (2) as roma (1) bayern (1) bundesliga (2) calciopoli (1) cisse (1) derbi (1) digisport (1) drschp (1) dvsc (1) eb (1) ferencváros (3) ferenváros (1) FIFA (1) futball (1) görögország (1) hamburg (1) hsv (2) huliganizmus (6) klub (1) köln (1) lazio (1) lengyelország (1) messi (1) mlsz (2) napoli (1) olympiakos (2) oroszország (1) panathinaikos (2) paok (1) pauli (2) pirotechnika (2) rasszizmus (1) real madrid (1) rtl (1) sampdoria (1) sport (3) st. (2) svájc (1) twente (1) uefa (3) újpest (4) videoton (1) zártkapu (1) Címkefelhő

Rovatok

2011.
02.06.
17:14

Görög drámák 2011

Az utóbbi pár hónapban meglehetősen aktívak voltak a görög futballhuligánok. A számos alkalommal balhézó Panathinaikos szurkolók nyitották a sort a 2010. december 18-i Volosz elleni mérkőzéssel, melyen a lefújást követően több száz szurkoló rontott be a játéktérre és kergette meg mindkét csapat tagjait. www.youtube.com/watch A botrányt követően a görög szövetség 2 zártkapus büntetéssel sújtotta a Panathinaikost.

Kisebb incidenseket követően 2011. február 2-án került sor a PAOK – Olympiakos valamint az AEK – Panathinaikos görög kupa mérkőzésekre.

A PAOK Olyimpiakos összecsapást zárt kapuk mögött rendezték meg a 10 nappal korábbi Voloszban történt botrány (gyújtogatás a stadionban) miatt. A PAOK utolsó edzését 6000 néző tekintette meg, hatalmas pirotechnikai bemutató közepette. A kupameccs előtt-, alatt, és után szinte folyamatosak voltak az összecsapások a szurkolók és a kb. 2000 fő nyi rendőri erők között. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a hírek szerint az Olyimpiakos csapata egy tömegközlekedési vállalat teherautójába bújva, érkezett és csak így tudott inkognitóban maradni, elkerülve a járművük megtámadását.

Az AEK-Panathinaikos párharc a görög drámákat idéző módon egy a 97. percben lőtt -potya-ízű -góllal dőlt el az AEK javára. A lefújást követően pedig elszabadult a pokol a stadionban. www.sport-fm.gr/videos/1021784

A fenti eseményekről részletes képes beszámoló található videókkal a ultras-tifo.net/home.html oldalon.

A világhálón fellelhető terjedelmes kép és videó-anyag ismételten megerősíti, hogy görögországi futballt és kosárlabdát körülvevő közeg rendszeresen magában hordozza az ehhez hasonló erőszakos események láncolatát. A rendbontások rendszeressége, és azok erőszakossága szinte egyedülálló Európában. Ennek ellenére senki sem temeti a görög futballt, nem csökken a nézőszám jelentős mértékben – eltekintve a pályabezárásos büntetésektől, illetve a vendég szurkolók néhány rangadóról történő kitiltásától. A görög csapatok rendszeresen résztvevői a BL  és EL csoportküzdelmeinek. (Messit inzultálta is egy a pályára berohanó néző a Panathinaikos - Barcelona mérkőzésen)

A 2010. márciusi Kavala – Aris Szaloniki mérkőzésen történtek után az ember már semmin sem lepődik meg.... (FIGYELMEZTETÉS: ERŐSZAKOS JELENETEKET TARTALMAZÓ KÉPSOROK - MEGTEKINTÉSE 18 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLOTT)

Véleményem szerint, Magyarországról nézve értékelnünk kell azt, hogy a hazai spotrendezvényeken elvétve sem történnek a fentiekhez hasonló események. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a mindössze pár ezer nézőt megmozgató sporteseményeken, és azok környékén, a trágár kórusokon és néhány pirotechnikai eszközön kívül rendkívüli – erőszakos - események nem történnek. Éppen ezért érthetetlen, hogy a hazai média különbőző fórumai rendszeresen azt a hamis látszatot próbálják meg kelteni, hogy hazánkban tombol a huliganizmus, és hogy ezen a helyzeten már csak a Btk. szigorítással lehet változtatni. Tisztelettel javasolnám a témában tevékenykedő újságíróknak, illetve politikusoknak, hogy tájékozódjanak az európai (angol, német, lengyel, görög, török, olasz stb...) helyzetről. A magam részéről ezzel a szerény eszközzel tudok hozzátenni az ügyhöz azzal, hogy rendszeresen beszámolok az említést érdemlő eseményekről.

Szólj hozzá!

Címkék: görögország messi olympiakos aek paok panathinaikos huliganizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://sportjogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr902642454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása