Sportjogász

Blogomban olyan, legnagyobb részt a sporttal kapcsolatos témákkal kívánok foglalkozni, melyek jogi vonatkozással bírnak. A blogban kiemelt szerepet szánok a szurkolói kultúrával, ultra-mozgalommal, rendbontásokkal, pirotechnika legalizálásával foglalkozó kérdéseknek. A futball-huliganizmus tárgyában írt - a honlapomon is olvasható – tanulmányomban is ezekkel a témákkal foglalkozom és képekkel, videókkal illusztrált módon hasonlítom össze a magyarországi helyzetet az európai stadionokban és környékükön tapasztalható állapotokkal. Dr. Schlotthauer Péter.

Friss topikok

Facebook

Címkék

aek (1) ajax (2) as roma (1) bayern (1) bundesliga (2) calciopoli (1) cisse (1) derbi (1) digisport (1) drschp (1) dvsc (1) eb (1) ferencváros (3) ferenváros (1) FIFA (1) futball (1) görögország (1) hamburg (1) hsv (2) huliganizmus (6) klub (1) köln (1) lazio (1) lengyelország (1) messi (1) mlsz (2) napoli (1) olympiakos (2) oroszország (1) panathinaikos (2) paok (1) pauli (2) pirotechnika (2) rasszizmus (1) real madrid (1) rtl (1) sampdoria (1) sport (3) st. (2) svájc (1) twente (1) uefa (3) újpest (4) videoton (1) zártkapu (1) Címkefelhő

Rovatok

2013.
01.09.
20:54

"A statuálás a lényeg..." - mondja a FIFA

Szomorú hírt közöltek a hírportálok kedd este: a  FIFA fegyelmi bizottságának döntése értelmében zárt kapuk mögött kell megrendezni a Magyarország – Románia EB selejtező mérkőzést.

A FIFA közleménye szerint a vizsgálat az európai rasszizmus ellenes mozgalom (FARE), egy bécsi izraelita kör és a Simon Wiesenthal Központ feljelentése alapján indult az MLSZ ellen az augusztus 15-én játszott mérkőzésen történt incidens miatt. A szurkolók egy csoportja az antiszemita rigmusokat zengett, illetve sértő transzparenseket mutogatott.

A FIFA fegyelmi bizottsága szerint a magyar szövetség „a rasszizmust és az antiszemitizmust előtérbe helyező, provokatív és agresszív politikai nézetek iszonyatos epizódját bemutató" szurkolótábora miatt büntetést érdemel.

A fegyelmi vétség megállapítása sajnos nem vitatható, azonban az alkalmazott szankció eltúlzottnak tekinthető a korábban hasonló vagy súlyosabb incidensek miatt az UEFA által lefolytatott fegyelmi eljárások és az ezen eljárásokban meghozott ítéletekhez képest.

Néhány példa:

2010.10.12. Genoa: Olaszország – Szerbia EB selejtező:

Szurkolói rendbontás miatt előbb 35 perces késéssel kezdődött el, később pedig az újabb balhé miatt a hatodik percben félbeszakadt a találkozó, amelyet már nem is játszottak le.

A csapatok már kivonultak a pályára, amikor a himnuszok előtt a vendégdrukkerek pirotechnikai eszközöket dobáltak a játéktérre, majd összecsaptak az olasz rendőrökkel, ezért a bíró visszavezényelte a játékosokat az öltözőbe. A labda 21.25-kor indult útjára, de a hatodik percben a szerb fanatikusok ismét a pályára és az olasz drukkerek felé dobálták a pirotechnikai eszközeiket, így az összecsapás félbeszakadt.

http://www.origo.hu/sport/focivilag/20101012-rendbontas-miatt-kesve-kezdodott-az-olaszszerb-focimeccs.html

Az UEFA fegyelmi bizottsága két zárt kapus mérkőzéssel sújtotta a szerb szövetséget, azonban a második zárt kapus büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette. Emellett 120.000,- € pénzbüntetés megfizetésére kötelezték a szerb szövetséget.

http://www.uefa.com/uefa/footballfirst/matchorganisation/disciplinary/news/newsid=1554998.html

Szembetűnő a magyar a különbség a két incidens intenzitása között: a szerb huligánok tárgyakat pirotechnikai eszközöket dobáltak a játéktérre, összetűztek a kivezényelt rohamrendőrökkel, és megakadályozták a mérkőzés megkezdését, végül kiprovokálták a mérkőzés beszüntetését.

Ezzel szemben a Magyarország Izrael mérkőzésen – szerencsére - semmilyen fizikai atrocitásra nem került sor, a szurkolók nem dobáltak tárgyakat a játéktérre, a mérkőzést nem kellett félbeszakítani.

2012.06.14. EB:

A Horvátország- Olaszország mérkőzésen a horvát szurkolók rasszista dalokat énekeltek, fajgyűlölő jelképeket mutatott fel, továbbá görögtüzeket is gyújtott, továbbá banánokat dobált a pályára az olaszok színes bőrű játékosa Balotelli felé. Emiatt az UEFA fegyelmi bizottsága 80.000,- € pénzbüntetést alkalmazott a horvát szövetséggel szemben, azonban nem alkalmazott zárt kapus büntetést a horvátokkal szemben, és nem tiltották ki az Európa Bajnokság stadionjaiból a horvát szurkolókat.

banán balotelli.jpg

http://www.hirado.hu/FociEB/Hirek/2012/06/19/17/Rasszista_megnyilvanulasok_miatt_fizethetnek_a_horvatok.aspx

2012.10.16. Belgrád        Szerbia – Anglia U21 EB selejtező

A mérkőzés folyamán a hazai szurkolók huhugással és egyéb rasszista megnyilvánulásokkal folyamatosan provokálták az angolok színes bőrű játékosait. A mérkőzés azt követően durvult el, hogy a lefújásnál kiállított Danny Rose kimutatott az őt végig rasszista beszólásokkal sértegető szurkolók felé. Játékosok, edzők, és a technikai személyzet is egymásnak esett, a házigazdák ütöttek, akit csak értek. 

SzerbAngolbalhe2.jpg

Az UEFA fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy két szerb edzőt minden futballal kapcsolatos tevékenységtől eltilt két évre. Andreja Milunovic erőnléti tréner esetében a büntetés második évét, míg Predrag Katic segédedzőnél az utolsó hat hónapját három esztendőre felfüggesztette a testület.

A játékosok sem úszták meg az eltiltást: Goran Causic négy, Ognjen Mudrinski és Filip Malbasic három-három, Nikola Ninkovic pedig két meccsen nem léphet majd pályára. Emellett a szerb szövetségnek 80 ezer eurós pénzbírságot is fizetnie kell, továbbá egy U21-es hazai válogatott találkozót zárt kapuk mögött kell megrendeznie.

http://www.origo.hu/sport/focivilag/20121213-sulyos-uefabuntetest-kaptak-a-szerbek.html

Fontos kiemelni, hogy a zárt kapus büntetés egy az eljárás tárgyát képező mérkőzéssel azonos jellegű mérkőzésre – U21 – szól, nem pedig a soron következő nagyválogatott tétmérkőzésére.

Sajnálatos módon néha elő szokott fordulni különböző sporteseményeken, hogy a szurkolók megzavarják, ne adj’ Isten kifütyülik az ellenfél himnuszát. Ez a szabad vélemény-nyilvánítás egy sajnálatos elítélendő formája, azonban az ilyen esetek eddig nem vontak maguk után ilyen súlyos szankciókat.

A 2008 októberében rendezett Franciaország – Tunézia mérkőzésen a több ezer vendégszurkoló fütyült és kiabált a francia himnusz alatt. Sárközy elnök mérgelődött egy sor, de sem a Tunéziai szövetséget sem a franciákat nem sújtották súlyos büntetéssel.

http://www.rfi.fr/actuen/articles/106/article_1870.asp

france.jpg

A FIFA és az UEFA valamint a tagszervezetek által meghirdetett rasszizmus elleni harc és a harc közben meghozott – általában a kisebb jelentéktelenebb futballnemzetekkel példát statuáló – fegyelmi büntetések semmi esetre sem érik el a céljukat, ugyanis a fegyelmi vétségeket nem az elmarasztalt szövetségek, illetve válogatottak követik el, hanem a szurkolók egy elenyésző csoportja. Ezek az ítéletek nem fogják visszatartani az elkövetőket, akik a mérkőzésekre szóló belépő megvásárlása által feljogosítva érzik majd magukat, hogy továbbra is folytassák a többség számára nem tetsző magatartásukat.

Véleményem szerint teljesen értelmetlen egy szövetséget sújtani több tízezer eurós büntetéssel, hiszen nem a szövetség, illetve alkalmazottai fütyültek a himnusz alatt, továbbá a FIFA számláját hizlaló összeget akár rasszizmus ellenes kampányra is lehetett volna fordítani.

Bár a FIFA határozatának a szövege, illetve a részletes indokolás még nem ismert, véleményem szerint a határozat megalapozatlan, és mindenképpen élni kell a fellebbezés jogával, amit az MLSZ már be is jelentett.

Remélhetőleg a másodfokon eljáró fegyelmi szervezet helyt ad majd a fellebbezésnek, és mellőzi a zárt kapus büntetés alkalmazását, így talán 35-40.000,- néző előtt arathat győzelmet a magyar válogatott Románia ellen.

A nemzetközi reakciókból kiindulva sajnos egyre szkeptikusabb vagyok azzal kapcsolatban, hogy a FIFA másodfokon eljáró fegyelmi tanácsa megváltoztatná az elsőfokú döntést és enyhítené a büntetést, esetlegesen mellőzve a zárt kapus szankciót. Annak ellenére, hogy a FIFA eddig nem alkalmazott ilyen súlyos fegyelmi büntetést

 

Szólj hozzá!

Címkék: zártkapu FIFA

A bejegyzés trackback címe:

https://sportjogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr665008829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása