Sportjogász

Blogomban olyan, legnagyobb részt a sporttal kapcsolatos témákkal kívánok foglalkozni, melyek jogi vonatkozással bírnak. A blogban kiemelt szerepet szánok a szurkolói kultúrával, ultra-mozgalommal, rendbontásokkal, pirotechnika legalizálásával foglalkozó kérdéseknek. A futball-huliganizmus tárgyában írt - a honlapomon is olvasható – tanulmányomban is ezekkel a témákkal foglalkozom és képekkel, videókkal illusztrált módon hasonlítom össze a magyarországi helyzetet az európai stadionokban és környékükön tapasztalható állapotokkal. Dr. Schlotthauer Péter.

Friss topikok

Facebook

Címkék

aek (1) ajax (2) as roma (1) bayern (1) bundesliga (2) calciopoli (1) cisse (1) derbi (1) digisport (1) drschp (1) dvsc (1) eb (1) ferencváros (3) ferenváros (1) FIFA (1) futball (1) görögország (1) hamburg (1) hsv (2) huliganizmus (6) klub (1) köln (1) lazio (1) lengyelország (1) messi (1) mlsz (2) napoli (1) olympiakos (2) oroszország (1) panathinaikos (2) paok (1) pauli (2) pirotechnika (2) rasszizmus (1) real madrid (1) rtl (1) sampdoria (1) sport (3) st. (2) svájc (1) twente (1) uefa (3) újpest (4) videoton (1) zártkapu (1) Címkefelhő

Rovatok

2013.
01.10.
09:45

Egy kis nosztalgia 1995-ből, avagy rasszizmus Madridban

A héten, az augusztusi Magyarország - Izrael mérkőzésen történt incidensek és a FIFA által hozott rendkívül súlyos büntetés kapcsán kipattant ügyben nagyon sokan elmondták, hogy mekkora probléma a stadionokban tapasztalható rasszizmus jelensége.

A probléma sajnos nem új keletű. Kis kutakodás után felleltem az alábbi videót.
1995, Bajnokok Ligája, Madrid: Real Madrid - Ajax Amsterdam


4:30 - 4:40 percnél kapu mögött egy zászlót lenget egy madridi "szurkoló" .....
Központi helyen, a kapu mögött az első sorokban, minden játékos, edző - beleértve Van Gaalt is - nem beszélve a több millió tv-nézőről, látta, ahogyan a "szurkoló" egy horogkeresztes zászlót lenget.

Emlékezetem szerint sem a spanyol, sem a holland, sem pedig a nemzetközi média nem számolt be a súlyos rasszista atrocitásról, és nem fenyegették a Real Madrid csapatát zárt kapus büntetéssel vagy pont levonással egy magáról megfeledkezett szurkoló miatt.

Azonban, amikor Budapesten huhogtak az Üllői úton a holland játékosoknak, akkor az egész Ajax stáb és a nemzetközi média felháborodott és ezt követően az UEFA példás büntetéssel sújtotta a Ferencvárost.

Ezzel szemben, ha Franco tábornok hazájában, egy sokszoros BEK-, és BL győztes csapat szurkolói lengetnek horogkeresztes zászlót, azt nagyvonalúan nem veszik észre az Ajax, az UEFA és egyéb központok, intézetek éles-látású munkatársai.
Ennyit az egyenlő elbánás elvéről....

Akkor is, és sajnos most is velünk, a rossz sportdiplomáciával rendelkező, kelet-európai országgal szándékozik a FIFA példát statuálni, és felvenni a harcot a stadionokat egyre jobban elárasztó rasszizmussal szemben.

Kíváncsian várom, hogy az Olasz Labdarúgó Szövetség hány zárt kapus mérkőzéssel fogja büntetni a Pro Patria csapatát, amiért a szurkolói inzultálták az AC Milan színes bőrű játékosát Kevin-Prince Boatenget, aki ezt nem bírta elviselni, a labdát az őt gúnyoló szurkolók közé rúgta és levonult a pályáról.

boateng.jpg

Azonban Blatter FIFA elnök szerint Boateng is hibázott, amikor lesétált a pályáról...


Szólj hozzá!

Címkék: ajax rasszizmus real madrid uefa ferenváros

A bejegyzés trackback címe:

https://sportjogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr935008985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása