Sportjogász

Blogomban olyan, legnagyobb részt a sporttal kapcsolatos témákkal kívánok foglalkozni, melyek jogi vonatkozással bírnak. A blogban kiemelt szerepet szánok a szurkolói kultúrával, ultra-mozgalommal, rendbontásokkal, pirotechnika legalizálásával foglalkozó kérdéseknek. A futball-huliganizmus tárgyában írt - a honlapomon is olvasható – tanulmányomban is ezekkel a témákkal foglalkozom és képekkel, videókkal illusztrált módon hasonlítom össze a magyarországi helyzetet az európai stadionokban és környékükön tapasztalható állapotokkal. Dr. Schlotthauer Péter.

Friss topikok

Facebook

Címkék

aek (1) ajax (2) as roma (1) bayern (1) bundesliga (2) calciopoli (1) cisse (1) derbi (1) digisport (1) drschp (1) dvsc (1) eb (1) ferencváros (3) ferenváros (1) FIFA (1) futball (1) görögország (1) hamburg (1) hsv (2) huliganizmus (6) klub (1) köln (1) lazio (1) lengyelország (1) messi (1) mlsz (2) napoli (1) olympiakos (2) oroszország (1) panathinaikos (2) paok (1) pauli (2) pirotechnika (2) rasszizmus (1) real madrid (1) rtl (1) sampdoria (1) sport (3) st. (2) svájc (1) twente (1) uefa (3) újpest (4) videoton (1) zártkapu (1) Címkefelhő

Rovatok

2013.
03.15.
11:56

"Böszmeség" a TV 2 reggeli adásában

A TV2 reggeli, Mokka című műsorában Vujty Tvrtko szörnyülködésével indult a kedd reggel.

A Tények, riportfilmjét követően Dénes Ferenc sportközgazdásszal és Szöllősi Györggyel az FFT Magazin főszerkesztőjével beszélgetett Tvrtko a Ferencváros – Újpest mérkőzés körítéséről. A körítéséről, ugyanis a mérkőzésről, a 17.000 ezres nézőszámról, a jó hangulatról nem esett szó. Ezzel szemben lehetett látni biztonsági őrt fejbe rúgó nézőt, az utcán randalírozó embereket, rohamrendőröket.

ferencvaros-ujpest_12.jpg

A műsorvezető elborzadva ecsetelte, hogy csak késéssel kezdődhetett meg a második félidő a szurkolók által használt sok görögtűz miatti füst következtében, majd feltette első álnaív, költői kérdését: „hogy lehet ilyen böszmeséggel elrontani a meccset?”

Tény ugyan, hogy az UEFA, és az MLSZ fegyelmi szabályzatai tiltják a pirotechnikai eszközök használatát a lelátókon, azonban számos európai országban használnak a szurkolók – néhol a szövetségek hallgatólagos hozzájárulásával – ilyen, hangulatot fokozó eszközöket.

Aki szereti a labdarúgást, és szereti az olyan mérkőzéseket, ahol a szurkolók együtt lélegeznek a csapatukkal és aktívan látványos elemekkel tarkítva biztatják a csapatukat, az nem botránkozik meg a normális keretek között használt pirotechnika alkalmazásán. Egyetlen olyan nyilatkozatról nem adott hírt sem a hazai, sem pedig a nemzetközi sajtó, melyben egy labdarúgó, vagy klubvezető kifogásolta volna a szurkolók által használt fáklyákat.

Csak a szövetségek, és a médiumok szokták üldözendőnek, nem a futball-pályákra valónak minősíteni ezeket az eszközöket. Ezzel szemben a sport minden más résztvevője – játékosok, edzők, nézők – pozitívan viszonyulnak ezen látványelemekhez. (Félreértés ne essék, a pályára bedobott fáklyákat, hanggránátokat természetesen üldözni kell, és fel kell lépni az ilyen jogsértést elkövető nézőkkel szemben. Erre jelenleg és korábban is meg van / volt a lehetőség: a garázdaság minősített eseteként nevesíti a Btk. a sportrendezvényen elkövetett garázdaságot.)

A labdarúgás egy tömegszórakoztatási eszköz, árucikk, melynek a résztvevői a futballcsapatok és a nézők. Mondhatjuk, hogy a labdarúgás, mint szórakoztatóipari termék, a nézőkért van. Ezt a magyar szövetség is hangsúlyozza, hiszen céljául tűzte ki a tömegbázis, illetve a nézőszám növekedését.

A fent leírt folyamat minden résztvevője támogat, szeret, de legalább is nem ellenez egy bizonyos magatartást. Ez a magatartás a szenvedélyes szurkolás, mely magába foglalja a látványos koreográfiákat, látványelemeket (konfetti, pénztárszalag, fáklyák)

Azonban van a labdarúgásnak egy olyan résztvevője, melyet a labdarúgást művelő sportklubok a többi, fent felsorolt részvevők kiszolgálásáért, a sportág népszerűsítéséért, a bajnokságok szervezéséért tart fent több száz millió forintos költségvetéssel. Ez a résztvevő a labdarúgó szövetség, ami nem más, mint egy érdekvédelmi szervezet. Ez az érdekvédelmi szervezet egy olyan magatartást próbál megtiltani, ami az őt létrehozó sportegyesületeknek, és ezen egyesületek szurkolóinak tetszik, de a szövetség vezetőinek valamilyen okból nem.

Ez nem egyedi, nem magyar probléma. Az osztrák, német, holland, olasz, svájci szurkolók is küzdenek a pirotechnika legalizálásáért, több-kevesebb sikerrel. Angliában, Spanyolországban már sikerült teljességgel száműzni ezeket a látványelemeket a stadionokból. Azonban véleményem szerint ezek a színházi előadáshoz hasonlatos mérkőzések elvesztették egy korábban megvolt, és magukra a labdarúgókra is inspirálóan ható elemüket, - a szenvedélyt.

schalke-dortmund_9.jpg http://www.ultras-tifo.net/photo-news/1451-schalke-borussia-dortmund-09032013.html

Márpedig aki valaha is focizott, vagy szurkolt egy csapatnak, az tudja, hogy a labdarúgás egy szenvedély. Érzelmeket vált ki pro és kontra. A szurkolók és a labdarúgásban résztvevők nagy többsége nem színházba szeretne járni. Arra ott vannak a színházak. A szurkoló valódi, érzelmeket kiváltó focimeccsekre vágyik, ahol hangosan, bizonyos szektorokban felállva biztathatja kedvenc csapatát. Angliában már eljött az az idő, amikor kitiltják azt a bérletes szurkolót, aki állva biztatja csapatát. http://www.sunderlandecho.com/news/local/all-news/sunderland-fans-banned-for-standing-at-the-match-1-5261908 sunerland banned.jpg

Nemrégiben Sir Alex Fergusson is sajnálkozott, hogy manapság néha színházi hangulat uralkodik a bajnoki mérkőzéseken,  és hiányolja a ’80-as ’90-es évek valódi szurkolását az Old Trafford-ról. 

Ilyenkor felmerül a kérdés: kiért is, miért is van a labdarúgás? A szurkolókért vagy a szövetségi vezetőkért?

A szövetség vezetői, illetve a médiumok gyakran példálóznak az angol és német példákkal, hogy ott már megoldották a futball-huliganizmus kérdését. Egyik országban sem szűnt meg a huliganizmus. Angliában kiszorult a stadionokból az utcákra, bárokba. Bár nem is olyan rég, 2010 decemberében, idehaza soha nem látott méretű botrány volt Birminghamben, ahol a rendőrség viperával oszlatta a pályára tódult szurkolókat. http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1334946/FA-probe-Birmingham-v-Aston-Villa-violence.html birginham-astonvilla-riots5 vipera.jpg

Németországban rosszabb a helyzet. Hétről-hétre verekedések, atrocitások történnek Bundesliga, illetve alacsonyabb osztályú mérkőzéseken. http://www.bz-berlin.de/sport/fussball/randale-in-frankfurt-nach-0-2-pleite-article1178200.html

eintracht-frankfur_29938227.jpg

Más kérdés, hogy az ottani médiumok nem nagyítják fel az amúgy létező problémát, hanem inkább leplezik. Nem kerítenek nagy publicitást, nem "népszerűsítik" ezt a sem a sportpályákra, sem máshová nem illő agresszív, törvényellenes, deviáns magatartást.

Ezzel szemben idehaza mi történik? A média várva-várja, hogy erőszakról, botrányról számolhasson be. A hétvégén elsikkadt az a tény, hogy 1999 óta nem rendeztek bajnoki mérkőzést, ahol ennyi néző lett volna jelen. A derbi valóban a futball ünnepe lehetett és az Albert Stadionban jelen lévők és a tv nézők százezrei remekül érezték magukat. Magyarországon - szerencsére - évek óta nem történt olyan méretű rendbontás sem a stadionokban, sem azokon kívül, amilyenek a szövetség vezetői és a média által előszeretettel mintaországoknak beállított Németországban, Angliában, Svájcban rendszeresen előfordulnak. Mégis itthon gyakran hallani, hogy a családosok, gyermekek a stadionokban tapasztalható erőszak és botrányok miatt nem mernek kimenni a mérkőzésekre. Akárhonnan is nézzük ez egy csúsztatás.

A TV2 egyoldalú bejátszása csak az öklüket rázó eltorzult arcú embereket, a rendőri intézkedéseket mutatta.

Álláspontom szerint mindent a helyén kell tudni kezelni. Egy Ferencváros - Újpest mérkőzést egy Schalke - Dortmund, Internazionale - Milan, Cverena Zvezda – Partizan Belgrad, Roma - Lazio, Celtic - Rangers, Boca Juniors – River Plate rangadókkal kell összehasonlítani.

A fenti rangadók is nézők tízezreit mozgatják meg csak a helyszíneken. A világ minden táján kiemelt rendőri jelenlét biztosítja a nézők és a városok biztonságát – több-kevesebb sikerrel. A rendőri biztosítást a világ minden táján az adófizetői pénzekből biztosítja az adott állam.

Ennek fényében valóban demagógnak minősíthető egy olyan műsorvezetői kérdésfelvetés, mely azt firtatja, hogy miért kell az adófizetők pénzét erre költeni. A beszélgetés során Vujity Tvrtko rosszallását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rend fenntartása érdekében a rendőrség sok millió forintot költ el az adófizetők pénzéből. Erre a felvetésre a reggeli műsorba vendégként meghívott Szöllősi György is reagált, és demagóg kérdésfelvetésnek minősítette a műsorvezető megnyilvánulását. Sajnos nem tudom pontosan idézni a riportban elhangzottakat, mert a TV2 elérhetetlenné tette a videót. (Elnézést a résztvevőktől, ha pontatlanul idézek esetleg.)

A rendet a rendőrségnek biztosítani kötelessége az alkotmány és a rendőrségi törvény alapján. Ugyan így köteles a rendőrség a rendet biztosítani párt rendezvényeken, tüntetéseken.

Sok olyan kérdést lehetne feltenni, ami álnaív, illetve demagóg. Egy aktuális a sok közül. Miért kell az adófizetők pénzét – minimálisan 300 millió forintot – egy olyan nemzetközi dalversenyre költeni, melyen semmi esély nincs a magyar győzelemre? (És miért kell az MTVA által delegált zsűrinek lehetővé tennie azt, hogy a nézők szimpátiaszavazása egy sok szakember által is megkérdőjelezhető énektudású versenyzőt juttasson ki az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére. A projekt nem titkolt célja 3 perc országimázs Európa részére. No comment ByeAlex...) Több olyan európai ország (Lengyelország, Portugália, Ciprus, Görögország) van, ahol a felelős vezetés figyelembe vette azt, hogy az országuk válságban van, és nincs több-százezer felesleges € az Eurovíziós Dalfesztivál selejtezőire, a győztes kiutaztatására, illetve a nevezési díjra. http://comment.blog.hu/2013/01/15/tenyleg_minden_penzt_meger_az_eurovizio

A műsorvezető azon is elszörnyülködött, hogy a meccs előtt megrongáltak egy BKV jegykiadó automatát. Ez tényleg szörnyű, e garázda cselekedet ellen tényleg fel kell lépni. A rendszer viszont működik, hiszen a rendőrség szóvivője közölte, hogy a mérkőzés előtt előállított személyek egyikét pontosan e cselekmény miatt vonták eljárás alá. Ebben az esetben adott a lehetőség, hogy az elkövetővel megtéríttessék a bűncselekménnyel okozott kárt.

Itt is megjegyezném, hogy egy hasonló méretű európai derbi során sokkal nagyobb károkat szenvednek el az érintett európai városok (Gelsenkirchen, Hamburg, Róma, Athén, Belgárd).

hamburg_derby_05.jpghttp://www.ultras-tifo.net/news/165-riots-in-the-hamburg-derby.html

A műsor végén Dénes Ferenc szájából elhangzott egy fontos gondolat, amit a videó letiltása miatt nem tudok pontosan idézni: akkor fog egyre több család és gyermek kilátogatni a stadionokba, ha nem háborús tudósítások, és szenzációhajhász hírek fognak szerepelni a hasonló mérkőzésekről szóló tudósításokban, hanem a sportesemény valódi eseményeit és értékeit fogják közvetíteni. Ezek a tudósítások azt hitetik el a nézőkkel, hogy aki egy ilyen mérkőzésre kimerészkedik, az az ilyen és ehhez hasonló erőszakos cselekedetekkel kell találkozzon. Ez nem felel meg a valóságnak. A vasárnapi mérkőzésen sok családot, kisgyermeket lehetett felfedezni a nézőtéren. Semmilyen atrocitás nem érte őket. Aki nem keresi magának a bajt, nem meg a rendőrség által elzárt területre, illetve annak a közelébe, azt nem éri semmi baj. Ma már a rivális szurkolók szinte hermetikusan el vannak egymástól szeparálva, és a rendezők és a rendőrség szinte teljesen kizárja annak a lehetőségét, hogy találkozhassanak egymással a stadionban és annak közvetlen környékén.

Sajnos elég szkeptikus vagyok: nem valószínű, hogy a magyar média szereplői változtatnak a jelenlegi felfogásukon, és szakítanak szurkolókat kriminalizáló szenzációhajhász stílusukon.

3 komment

Címkék: mlsz derbi újpest ferencváros pirotechnika

A bejegyzés trackback címe:

https://sportjogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr785135921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyon jó poszt!

+1
így kell ezt, remek írás!
Jó írás, bár az igazi kérdés, hogy egy "Tvrtko" kaliberű "riporter" mit keres egy országos TV-ben. Amíg ő szerkeszthet és vezethet egy ilyen műsort, addig a bulvár garantált.
süti beállítások módosítása